Στον αέρα η αγορά 12 μεταγωγικών αεροσκαφών

Στον αέρα η αγορά 12 μεταγωγικών αεροσκαφών

Αρ. Πρωτ. 11563/17.02.2011

Προς Υπουργό:

- Άμυνας

Άλλο ένα παράδειγμα προχειρότητας και έλλειψης σχεδιασμού που επικρατούσε την περίοδο 1996-2004, αποτελεί η αγορά από τη χώρα μας δώδεκα μεσαίων μεταγωγικών αεροσκαφών C-27J. Από το 2003 έως σήμερα το αρμόδιο Υπουργείο έχει δαπανήσει 193 εκατ. δολάρια, παρέλαβε 8 αεροσκάφη, από τα οποία μόνο τα δυο είναι σε θέση να πετάξουν, ενώ τα 4 δεν διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και για αυτό δεν παρελήφθησαν από την πολεμική αεροπορία. Μάλιστα έως σήμερα έχουν γίνει τουλάχιστον έξι τροποποιήσεις της σύμβασης και σύμφωνα με ανώτατα στελέχη η απουσία σύμβασης τεχνικής υποστήριξης καθιστά δυσχερή και ακριβή τη συντήρησή τους.

Η οριστική λύση του θέματος αναμένεται να επέλθει μόνο με την υπογραφή σύμβασης τεχνικής υποστήριξης, η οποία αναβάλλεται διαρκώς λόγω της οικονομικής στενότητας. Είναι προφανής η προχειρότητα και ανυπαρξία ουσιαστικού σχεδίου για την παραλαβή των συγκεκριμένων μεταγωγικών αεροσκαφών. Τα ποσά που δαπανώνται και δαπανήθηκαν για την προμήθεια των συγκεκριμένων αεροσκαφών είναι τεράστια και εύλογα προκαλούν τα ερωτηματικά των πολιτών, την ώρα που οι Έλληνες πολίτες στενάζουν υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και των δυσβάσταχτων μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, αναφορικά με το θέμα που αφορά την αγορά 12 μεταγωγικών αεροσκαφών από τη χώρα μας;

Απάντηση Υπουργείου